Латас: „Што да ти кажам, си знаеш и сам“

На прав пат сме. Дефинитивно. Се возиме турбо и на поверење, на слепо. Што има врска и така еднаш се умира, сега или попосле, сеедно. Државата вози без кочници кои се сувишен трошок бидејќи се знае дека патот до Европа е тој. Прав. Позади ја влечеме приколицата Албанија бидејќи од Брисел ни порачаа дека без неа ич да не тргаме. И така, возиме, занесува приколицата ама ние тераме на право.

По пат слушаме: дете од кафана добива тендер од 35 милиона евра да ја снабди стручно медицината наша со реагенси и да ги наполни сметките на Фамилијата. Детето со име Жути пак добива тендер, овојпат со ќар од 72 милиони евра, ќе не снабди со два хеликоптери за медицински и други потреби. Знае се, од реагенси за лаборатории до хеликоптери. Единствнено што не смее да знае тоа се бизниси со ископи во РЕК Битола, енергетика, маркици за нови згради, марихиуана му е забранета тема… тоа смеат да го знаат само Анѓушев и Фамилијата Заеви. Па друже, и на прав пат секој мора да се држи до својот правец, до својата територија.

Ние за тоа време, натоварени како говеда во камионот позади, уживаме. Кој ти дава таква милина, ем се возиш кон Европа, ем друг му ја мисли за тебе.

А на нив не им е лесно. Еве, пред некој ден слушам, седнати во кафана од четири попладне до полноќ мака мачеле од Фамилијата со Роштиљ, Сале Пичка и пар други стручни ликови од еснафот како да ги поделат бизнисите а сите да бидат задоволни. На правиот пат до Европа не смее да има поделби, не смее да има мрчење и прашања, Европа е наша религија.

Стручноста на тој пат се подразбира. Како затегнати пушки дома чекаат околу 900 Албанци вработени во државната администрација конечно, после три години, да добијат работни обврски, биро, службен телефон и се што следи и да седнат да ја опраат државава. Вака веќе не оди.

А дека се стручни се знае, затоа и ги плаќа државава три години без да имаат ден работа, затоа што верува во нив и нивните потенцијали. Како што верува дека лекар може да биде министер за култура, а борач да биде заменик директор на финансиска полиција. Важно е да е Албанец, тоа по генетика им дава предност над Македонците кои не знаат ништо додека Албанецот не ги научи. Како што рече Ѕинго еднаш од говорница во Собрание, доволна квалификација е да има кршетница, извод од родени, како доказ дека постои. После, и потоа, се е лесно.

И од тие соображенија сосема го разбирам Заев кога вика дека ние не се согласуваме да добиеме членство во Европската економска заедница, ќе си чекаме членство во Европската унија наредни 15 години, а тоа со економијата не ни е потребно. И така е, во право е човекот.  Што би правеле Анѓушев, Вицето, Сале Пичка, Жути, Шилегов, Асмир, Роштиљ и компанија во Европската економска заедница? Да млатат време и губат раат бизниси со некој си таму неписмени од Германија, Холандија или Чешка. Они појма немаат, само ремет праат.

Целиот текст го имате тука.

Оставете коментар