Наместо овој месец, Венецијанската комисија ќе се изјасни до декември

Мислењето на Венецијанската комисија за Законот за јазици се очекува до крајот на годината и потоа ќе се имплементира. Ќе се настојува обезбедувањето на правото за употреба на јазик да не го загрози правото на правда, како што рече премиерот Заев.

Венецијанската комисија требаше да ги утврди заклучоците на пленарна седница на 11 и 12 овој месец. Точката е одложена по барање на Владата. Министерката за правда Рената Тренеска-Десковска објаснува дека енергијата е насочена кон очекуваниот датум за преговори со ЕУ и дека е потребно време за подготовка на добра дискусија пред Венецијанската комисија.

За министерката не постои дилема дека мислењето на венецијанската комисија треба да се имплементира.

Loading..