Фудбалерот кому му се одбројани деновите испрати порака со соиграчите: „Дојдете, тоа ќе ми е последна вечер“

Некогашниот репрезентативец на Холандија и поранешен фудбалер кој е најпознат по своите забави кои ги правеше се бори со тешка невролошка болест под називот АЛС, а како минуваат деновите нему му е се потешко.

Фернандо Риксен во својата кариера играше за Фортун, АЗ, Ренџерс и Зенит, а за репрезентацијата на Холандија настапи на 12 натпревари.

Фудбалската кариера ја заврши во 2013 година, затоа што се разболе.

Една година подоцна издаде своја автобиографија и стана заштитно лице во борбата против оваа смртносна болест.